התמודדות עם פאניקה

אישה בעת התמודדות עם פאניקה

כל אדם מגיב בצורה שונה לפחד וכן במצבי התמודדות עם פאניקה.
יש אנשים שחשים אי נעימות קלה כתוצאה מפחד, ויש שחווים דפיקות לב מואצות, יש שעייפות וחולשה אופפת אותם ויש שמגיבים ברעידות בידיים וברגליים וכן הלאה. אבל אין ספק ששיא השיאים של הפחד הוא התקף הפאניקה.

התקף הפאניקה הוא למעשה עליית מדרגה במצב החרדה. לעיתים די באזכור של אירוע או בדמיון קל של מצב מסוים כדי שההתקף יכה באדם במלוא העוצמה.
מה הבעיה הגדולה ביותר בהתקפי הפאניקה? ומהו הטריגר שמעורר באופן כמעט מידי את התקף הפאניקה ואיך ניתן להתגונן מפניו?

רויטל ישבה אצלי בקליניקה וסיפרה לי על תקופה מאתגרת שעוברת עליה:
אספר לך על התקף הפאניקה שלי, החוויה האישית שלי בזמן הנהיגה ברכב.
לפני כמה חודשים עליתי עם הרכב בעליה לרחוב מסוים בשכונה שלנו, והרכב החל להתדרדר אחורה. התגובה האינסטיקטיבית שלי היתה בהלה ופחד, ולחצתי חזק על הברקס. שורת רכבים צפרה לי, ואני לא הצלחתי להמשיך לנהוג. בסופו של דבר, נשמתי עמוק והצלחתי לשחרר מעט, אבל החוויה השלילית נותרה.
בפעם הבאה שהגעתי לאותו מקום, חוויתי את התקף הפאניקה הראשון.
התחלתי להזיע, לרעוד ולצרוח מרוב האימה שתקפה אותי. הרגשתי שאני לא מסוגלת לסבול זאת יותר, ואני עלולה להשתגע חלילה אם לא אעצור את הרכב ואצא ממנו מיד.

אישה בעת התמודדות עם פאניקה לא נכונה

הפחד נדלק כמו כפתור אחד במצבי התמודדות עם פאניקה

חשוב להדגיש שהתמודדות עם פאניקה היא לא פשוטה כלל, גם לאחר טיפול ממושך. וטיפול בהתקף פאניקה, כמו זה שסובלת רויטל, הוא אחד מהמקרים הקשים ביותר בטיפול קוגנטיבי התנהגותי, בעיקר מפני שעוצמתם של ההתקפים נעשים בעצמם למקור חדש לפחד ואימה.
לפחד, כמו לתגובות אינסטיקטיביות אחרות של הגוף, יש תכונה שניתן לקרוא לה "כפתור אחד", כלומר בלתי אפשרי כמעט לווסת את כמות הפחד שחווים בעת המצוקה.
ברגע שלוחצים "על הכפתור" הוא ידלק ויפעל.

אם קרה לכם פעם שילד קטן הבהיל אתכם בפתאומיות, וודאי הבחנתם שהפחד "נדלק", ולמרות שהבחנתם מהר מאוד שמדובר בתעלול לקח לגוף מספר רגעים עד שהוא חזר למצב רגיעה ושלווה.
כך בדיוק הדברים גם בהתקף הפאניקה, די בהתקף אחד ויחיד כדי להפעיל תגובת שרשרת של טירוף חושים,
כאשר עצם החשש מלחוות התקף פאניקה נוסף, מכניסה את הסובל לסחרור.

המפתח להתמודדות עם הפחד- הבנת ההתרחשויות

כדי להצליח להתמודד עם התקף הפאניקה, יש להבין מדוע הגוף בוחר להגיב בצורה כזו כתוצאה מהפחד.
לכל אחד מסימני הפחד, יש תגובות גופניות המוכרות לכולנו: עליה בקצב פעימות הלב, מתיחת השרירים, כיווץ כלי דם, הרחבת אישונים ועוד.
אדם שאיננו סובל מפאניקה, יודע שמדובר בתגובה טבעית של הגוף כדי לספק יותר דם לשרירים וכדי להחדיר יותר אור לעיניים, אולם אדם הסובל מהפרעת פאניקה מתחיל לשאול את עצמו- מה קורה לגוף שלי? וכאן מתחילה הבעיה.
בנוסף, לרוב אנשים הסובלים מהתקפי פאניקה מפרשים את תחושות הגוף שלהם באופן שגוי, כפי שתוכלו לראות בטבלה הבאה:

איש יושב ובפאניקה

הסימפטום

  • אובייקטיבית- מה מתרחש בגוף?
  • הפרשנות השגויה
  • תחושת דופק חזקה
  • עליה בקצב פעימות הלב כתוצאה מפחד
  • אני עומד לחטוף התקף לב!
  • ראיה מטושטשת
  • הרחבת אישונים
  • משהו מאוד לא בסדר עם הראיה שלי, אני עומד להשתגע
  • הזעה בכל הגוף
  • הגוף מפריש זיעה כתוצאה ממתח ולחץ
  • אני מאבד שליטה בגופי
  • כאבי בטן או בחילה
  • פחות אספקת דם למערכת העיכול
  • משהו לא תקין עם הבטן שלי

הפרשנות השגויה גורמת לאדם לחשוב שהוא עומד להתעלף או להתמוטט או שהוא לפני התקף שיגעון. התחושה של אובדן השליטה, המאפיינת אנשים הסובלים מהתקף פאניקה היא הגרועה מכולן, והיא מולידה, איך לא, עוד פחד וחרדה (כאילו לא הספיק לאדם מה שעבר עד כה…)

אישה מחייכת

יש לי בשורות טובות- ניתן להפטר מהפאניקה לגמרי

חשוב לדעת ולזכור שניתן להפטר לחלוטין מהתקפי חרדה והפרעת פאניקה.
התקפי פאניקה הם מצבים שניתנים לטיפול באמצעות טיפול קוגנטיבי התנהגותי יעיל. לעיתים מטופלים מגיבים היטב לשילוב של תרופות ופסיכותרפיה ולעיתים די להם בפסיכאטר בלבד כדי למגר את התופעה.
האתגר הראשון בטיפול הקוגנטיבי התנהגותי הוא לסייע למטופל השטוף בפחדים,
לפרק את החוויה למרכיביה, כלומר לשאול אותו מה הוא מרגיש בזמן ההתקף ולסייע לו למיין את תשובותיו לתחושות גופניות, פרשנויות, רגשות והתנהגות.

לעיתים קרובות, המטופל יהיה מבולבל, ויערבב את הכל יחד. הוא יטען למשל:
"הלב שלי דפק כל כך מהר, הרגשתי שאני עומד להתעלף".
נרצה לסייע למטופל לעשות סדר ולגלות כי "אני עומד להתעלף" זה כלל לא רגש אלא מחשבה, ואם נרצה להיות מדויקים יותר, מדובר בפרשנות לתחושת גוף לא נעימה שהתעוררה.

איש בטיפול עם מטפלת

מדוע חשוב להפריד בין פרשנויות לרגשות

מדובר בנקודה קריטית, כיוון שברגע שהמטופל לומד לזהות חלק ממה שמתרחש בתוכו כמחשבות חיצוניות, הוא יוכל בשלב הבא "לתפוס מהן מרחק" ולהצליח להתבונן בהן מבחוץ במקום להסחף באופן אוטומטי. הפרשנות המוטעית לתחושות הגוף מגבירה את התקפי הפאניקה, ומקשה על האדם להתמודד איתם באופן רציונלי.

לאחר שהצלחנו להפריד בין מרכיבי החוויה ואנו מודעים למחשבות האוטומטיות, ניתן להתחיל לאתגר את המחשבות. ניתן לשאול את המטופל:
איך אתה יודע שאתה עומד להתעלף? על סמך מה הפרשנות מבוססת? האם יכול להיות הסבר אחר לתחושה הזו? מה בעצם קורה לגוף כשמתעלפים? וכן הלאה. עבודה שיטתית ומסודרת על המחשבות ועל הפרשנות, תוביל בסופו של דבר הן להפחתת ההתקפים והן להפחתת עוצמתם.

מטופל בטיפול

סובלים מהתקף פאניקה וקושי עם התמודדות עם פאניקה? אני מזמין אתכם ליצור קשר

חשוב לי להדגיש שרבים האנשים הסובלים מהפרעת פאניקה גם ללא קשר לאירוע או למצב מפחיד בו הם פוגשים. לעיתים ההתקפים מכים בצורה פתאומית, בלי שניתן למצוא קצה חוט למה שגרם והפעיל אותם.
כך או כך, יש מה לעשות- הטיפול בהתקף פאניקה וכן טיפול בחרדות באמצעות שיטת CBT הנו יעיל, קצר טווח ומאפשר להציף את המחשבות והרגשות על פני השטח ולהתמודד איתן בצורה שיטתית והדרגתית.

מאמרים נוספים שעלולים לעניין אתכם

תוכן עניינים

השאירו פרטים
המאמרים החדשים באתר
אישה סובל ממצוקת דיכאון אחרי לידה
דיכאון לאחר לידה

איריס, סבתא טריה ומאושרת,הגיעה לבקר את בתה היולדת הטריה בבית החולים.היא פסעה לעבר החדר בחיוך רחב, אוחזת בידה בלון מתנפנף והמון רצון טוב,אבל היבבות החנוקות

קרא עוד »
נער בעת דיכאון בגיל ההתבגרות
דיכאון בגיל ההתבגרות

"ההורים שלי? הם לא מבינים אותי""קשה לי עם כל העומס בבית הספר""בא לי להיות לבד ושאף אחד לא יטריד אותי"אלו מעט מהמשפטים שאני, כמטפל קוגניטיבי

קרא עוד »
אישה בעת התמודדות עם פאניקה
התמודדות עם פאניקה

כל אדם מגיב בצורה שונה לפחד וכן במצבי התמודדות עם פאניקה.יש אנשים שחשים אי נעימות קלה כתוצאה מפחד, ויש שחווים דפיקות לב מואצות, יש שעייפות

קרא עוד »
כדורי ברסיטל
רסיטל

רסיטל, או בשמה הנוסף ציטלופרם היא תרופה פסיכיאטרית המשמשת לטיפול בדיכאון ובהפרעת פאניקה.התרופה נחשבת לתרופה אנטי דיכאונית מהדור החדש, והיא שייכת למשפחת תרופות SSRI המהוות

קרא עוד »
אישה בהתקף צועקת
טיפול בהתקף פאניקה

התקף פאניקה הוא מצב פתאומי וקצר של אי נוחות ופחד עז המלווה בסימפטומים סומטיים או קוגניטיביים.ההתקף הוא לא נעים בלשון המעטה, כי הוא עשוי להתרחש

קרא עוד »